Λουκάς ΦΟΥΡΛΑΣ

Λουκάς ΦΟΥΡΛΑΣ

Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής κατά του καρκίνου (MAC)

Ο Λουκάς Φουρλάς γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό της Κύπρου.

Πραγματοποίησε πανεπιστημιακές σπουδές την περίοδο 1989 – 1994 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Το 2006 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και Διεθνούς Κρίσης στα Πανεπιστήμια Columbia και Washington αντίστοιχα στις ΗΠΑ. Ο Λουκάς Φουρλάς είναι γνωστός για τη μακροχρόνια καριέρα του ως Δημοσιογράφος και Τηλεοπτικός Παρουσιαστής (1995-2016). Ακόμη, διετέλεσε εκπρόσωπος  Τύπου του υποψηφίου Προέδρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη το 2008.

Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για 2 συναπτά έτη (2017-2019).

Κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην Κύπρο και έκτοτε ανέλαβε καθήκοντα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είναι μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου και αναπληρωματικό μέλος σε ακόμη τρείς επιτροπές : την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Παιδείας και Πολιτικών Ελευθεριών.

Τον Ιούνιο του 2022 βραβεύθηκε ως ο Καλύτερος Ευρωβουλευτής της Χρονιάς στην κατηγορία «Υγεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Κύπριος Ευρωβουλευτής λαμβάνει το εν λόγω βραβείο από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι επίσης πρεσβευτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ελπίδα» και Ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Μικροί Ήρωες» για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Ήταν   μέλος της ad hoc Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eξελέγη ακόμα πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας των ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου.

Σημαντική συνεισφορά στην Επιτροπή για τον Καρκίνο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή με συγκεκριμένες  τροπολογίες επί του σχεδίου σχετικά με τον παιδικό καρκίνο, ιδίως την ένταξη μικρών χωρών σε κλινικές δοκιμές. Ο Λουκάς Φουρλάς είναι ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας αφιερωμένης στην πολιτική για τον καρκίνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 128 μέλη, προερχόμενα από όλες τις διαφορετικές πολιτικές ομάδες των 25 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Λουκάς Φουρλάς είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Μια θάλασσα κι έναν καιρό» που αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια στην Λεμεσό κάνοντας παράλληλα αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα του τότε. Το βιβλίο προτάθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία ως σύσταση για τους  «Αναγνώστες στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη για το 2021».

Όλα τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Μικροί Ήρωες». Επιπλέον, πρόσφατα δημοσίευσε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «23 χρόνια στον αέρα».